‘The Future is Under Construction’ toont de vrijheid van de digitale wereld bij de zoektocht naar genderidentiteit

Vanaf zaterdag 5 oktober is in Museum Hilversum de multimedia-installatie The Future is Under Construction van kunstenaar Noor Boiten te bezoeken.

Hierbij wordt de bezoeker meegenomen in een denkbeeldige wereld die voortkomt uit Boitens persoonlijke zoektocht naar diens genderidentiteit. Boiten ontdekte dat je in de digitale wereld altijd en op elk moment van identiteit en personage kunt wisselen. De titel van het werk verwijst naar een toekomstbeeld dat letterlijk en figuurlijk nog in de steigers staat. Namelijk: een digitale wereld waarin iedereen de volledige vrijheid heeft om te zijn wie ze willen zijn.

Met The Future is Under Construction stelt Boiten vragen bij de hokjes ‘man’ en ‘vrouw’ die onze samenleving vaak gebruikt om iemands identiteit vast te leggen. De installatie vertelt verschillende verhalen die zich afspelen in een digitale wereld. De videofiguren die je onderweg tegenkomt, vertegenwoordigen de vrijheid die de digitale wereld kan bieden.

De kunstenaar nodigt je uit om samen te onderzoeken hoe we het denken in hokjes kunnen doorbreken, waarbij de vraag centraal staat: hoe kunnen digitale ruimtes, zoals het internet, ons helpen om meer onszelf te zijn?

Genderidentiteit
Uit eigen ervaring weet Boiten hoe bevrijdend het kan zijn om een andere genderidentiteit, zoals non-binair, te omarmen. Door opkomende vragen rondom diens eigen seksualiteit en gender werd het internet – dat zich binnen handbereik bevond – een betekenisvol middel om zichzelf beter te leren kennen en begrijpen. Vooral voor Generatie Z (mensen geboren tussen ca. 1997 en 2012) zijn plekken op het internet, zoals fora en online games, belangrijk geweest voor hun zelfontwikkeling. Dankzij de eindeloze en flexibele mogelijkheden van het internet ontstond er ruimte voor degenen die buiten de ingekaderde, binaire normen van onze maatschappij functioneren. Tegelijkertijd kan het zoeken naar het juiste ‘label’ ook verwarrend zijn, omdat je jezelf niet altijd herkent in de verwachtingen die de maatschappij heeft over genderindentiteit.

Online haat en geweld tegen transpersonen
Een van de drijfveren waarom Boiten dit werk maakte, is de toename van online haat en geweld tegen transpersonen in Nederland. Een zorgwekkende ontwikkeling, vooral omdat er meer zichtbaarheid is voor mensen die zich niet identificeren als ‘man’ of ‘vrouw’. Voor The Future is Under Construction ging Boiten in gesprek met Dr. Ann Kustritz, docent aan de Universiteit Utrecht en expert op het gebied van digitale cultuur en queertheorie. Samen bespreken ze de mogelijkheden die het internet biedt voor queer mensen om samen te komen en volledige vrijheid te ervaren. Daarnaast werkte Boiten samen met tientallen ervaringsdeskundigen die, net als hen, op zoek zijn naar een genderidentiteit die bij hen past.

De tentoonstelling is te zien van 5 oktober 2024 tot en met 5 januari 2025 in Museum Hiversum en wordt mede mogelijk gemaakt door Stichting Gooi & Vecht Inclusief , Gemeente Hilversum en Mondriaanfonds.

Biografie Noor Boiten
Noor Boiten is een research-based beeldende kunstenaar. Noor Boiten onderzoekt de impact van digitale beeldcultuur op gender, auteurschap, online beeldconsumptie en -distributie. Als digital native, geboren in de generatie die parallel aan het internet opgroeide, is Boiten geïntrigeerd door de (im)materialiteit van de online ruimtes waarmee we dagelijks in contact komen.

Boiten combineert sculptuur, video, tekst, 3D-animatie en fotografie in hun mixed-media installaties. Deze reconstructies onderzoeken de materialiteit van de onzichtbare digitale ruimtes waarmee we in aanraking komen. Daarnaast bieden ze een alternatief perspectief op de invloed van digitale cultuur op onze identiteitsvorming.

Boiten behaalde in 2023 diens Bachelor in Photography, Film & the Digital aan de St. Joost School of Art & Design in Breda. In 2024 nam die deel aan het Fotodok Lighthouse talentontwikkelingsprogramma. Diens werk is al geregeld geëxposeerd, onder andere tijdens de Limburgse Biënnale in Marres (2024), de groepstentoonstelling Zoetropic Sympoiesis in WORM Rotterdam (2024), het Steenbergen Stipendium in het Nederlands Fotomuseum (2023) en BredaPhoto (2022).

Laat van je horen

*