Recordaantal bezoekers Hilversumse Open Monumentendagen 2024

Na de zeer succesvolle landelijke openingsavond op vrijdag 13 september, waar maar liefst 6.500 bezoekers op afkwamen, konden ook de Open Monumentendagen op 14 en 15 september op veel animo rekenen. Zo’n 11.000 bezoekers maakten van de mogelijkheid gebruik om de ruim 50 deelnemende Hilversumse monumenten, die normaal veelal voor het publiek gesloten blijven, van binnen te bekijken en genoten van de vele activiteiten die werden georganiseerd.

Eén van de meest opvallende deelnemers dit jaar was de Turkse moskee Mevlana aan de Geuzenweg. Dit gebouw dient als een belangrijk religieus en cultureel centrum voor de lokale moslimgemeenschap en opende dit jaar voor het eerst haar deuren voor het grote publiek. Ook was Hilversum als mediastad goed vertegenwoordigd met deelnemende monumenten als de AVRO-studio en Vioolkist, Beeld & Geluid, het NCRV-studiocomplex en de KRO-studio. Nieuw dit jaar was het STER-gebouw, dat dit jaar voor het eerst mee deed aan de Open Monumentendagen. Ook het speciale kinderfestival dat het Dudok Architectuur Festival rondom het Raadhuis organiseerde, werd goedbezocht door veel gezinnen uit Hilversum en omstreken. Daarnaast gaven de diverse liveoptredens bij de monumenten extra beleving aan de gebouwen.

Kinderfestival
Ook het speciale Kinderfestival, waar diverse monument-gerelateerde activiteiten voor kinderen werden georganiseerd, werd drukbezocht. Kinderen deden enthousiast mee met monumentenyoga, waar met yogahoudingen diverse Hilversumse monumenten werden nagedaan. Ook waren er veel liefhebbers om een eigen monument met Lego te bouwen, de monumentenspeurtocht te doen of bij Grafisch Atelier Hilversum een eigen grafische print te drukken in Dudok-stijl. Daarnaast gingen veel kinderen met hun ouders op zoek naar hun eigen huis en school op de reuzenkaart van Hilversum die op de binnentuin van het Raadhuis was uitgespreid.

Landelijke opening
Voorafgaand aan de Open Monumentendagen vond op vrijdagavond 13 september de landelijke opening plaats in Hilversum. Een afgeladen Dudokpark zag hier hoe tv-presentatrice en ambassadrice Janny van der Heijden en Hilversums burgemeester Gerhard van den Top de VriendenLoterij Open Monumentendagen 2024 met de speciale gouden sleutel voor geopend verklaarden, gevolgd door een indrukwekkende lichtprojectie op het Raadhuis. Zo’n 6.500 bezoekers volgden die avond de speciale lichtkunstroute door de stad en genoten van de bijzondere optredens en lichtprojecties bij de negen deelnemende monumenten.

Meer informatie: www.dudokarchitectuurcentrum.nl

  

Laat van je horen

*