OPEN035 viert twee dagen lang verjaardag Hilversum op bruisend Marktplein

Op vrijdag 23 en zaterdag 24 augustus toverde OPEN035 het Marktplein om tot een bruisend festivalterrein waar vele Hilversummers bijeenkwamen. Niet alleen om met elkaar de 600e verjaardag van de stad, maar ook om verbinding en diversiteit te vieren. Maar liefst 20.000 bezoekers genoten deze dagen van een programma boordevol kinderactiviteiten, games, films, theater en workshops, maar vooral van héél veel liveoptredens.

De extra feestelijke editie van OPEN035 werd op de vrijdagavond geopend door Floris Voorink, wethouder Cultuur en projectwethouder 600 jaar Hilversum, waarna een afgeladen Marktplein genoot van Tsjaikovski, Sibelius en het speciaal voor 600 jaar Hilversum gecomponeerde ‘Hilfershem’, vertolkt door het Radio Filharmonisch Orkest. Tijdens het concert was een bijzondere rol weggelegd voor DJ St. Paul die na afloop de beentjes van de vloer liet gaan tijdens zijn dj-set.

De Keuken van Hilversum
Ook op 24 augustus vormde het Marktplein het feestelijke centrum van het festival. Rond het middaguur opende burgemeester Gerhard van den Top de Keuken van Hilversum. Tijdens deze bijzondere lunch, waar verbinding en diversiteit centraal stonden, ging hij aan tafel met meer dan 600 Hilversummers uit de vele wijken en culturen die Hilversum rijk is. Zij konden genieten van eten uit onder andere Mexico, India, Suriname en Friesland.

Familieprogramma
Terwijl andere bezoekers hun zelf meegebrachte picknick verorberden en genoten van de relaxte festivalsfeer, werd een uitgebreid familieprogramma geserveerd, variërend van een bioscoop met korte kinderfilms, wandelen over een reuzenkaart van Hilversum, games, knutselen, schminken, sportief op de foto bij een professionele fotograaf en diverse theatervoorstellingen. Daarnaast waren er vele optredens in allerlei muziekgenres: van gypsy-jazz tot Nederlandstalige meezingers en van Spaanse tango en reggae tot een heuse brassband en een pianofiets. En degenen met poëtische inspiratie konden ook zelf achter de microfoon plaatsnemen tijdens de Out Spoken Open Mic.

Liveoptredens
In de avond volgde een groot aantal liveoptredens op het OPEN035-podium, waarvoor vele Hilversummers maar al te graag het wisselvallige weer trotseerden. Zo traden lokale artiesten als Out Spoken & Vrienden van Hilversum op, maar ook upcoming artiesten als Malu en Charlot wisten het Marktplein aan het dansen te krijgen. De van Beste Zangers bekende multi-instrumentalist en zanger Blanks sloot OPEN035 met een muzikaal hoogtepunt af.

Floris Voorink, wethouder Cultuur kijkt terug op een zeer succesvol festival: “Wat een geweldige derde editie van OPEN035! Ik heb genoten van twee dagen waarop Hilversum heeft laten zien wat het op cultureel gebied in huis heeft. Van een prachtig concert van het Radio Filharmonisch Orkest en een lunch waarbij zo’n 700 mensen genoten van elkaars keuken, tot zang, dans, spoken word en nog veel meer moois!

Aftermovie
Binnenkort is er op www.open035.nl een uitgebreid fotoverslag en een aftermovie van het festival op 23 en 24 augustus te bekijken.

Laat van je horen

*