Lichtkunstroute wekt Hilversumse monumenten tot leven tijdens landelijke opening Open Monumentendag

Op vrijdagavond 13 september vindt in Hilversum de landelijke opening plaats van de VriendenLoterij Open Monumentendag 2024. Het startsein wordt gegeven bij het Raadhuis van Dudok, dat die avond, samen met acht andere monumenten, deel uitmaakt van een lichtkunstroute langs bijzondere lichtprojecties en optredens.

Janny van der Heijden, ambassadeur van Open Monumentendag, geeft samen met Gerhard van den Top, burgemeester van Hilversum, tijdens de landelijke opening bij het Hilversumse Raadhuis het startsein waarmee het monument via een speciale lichtprojectie in vuur en vlam wordt gezet. Onder muzikale begeleiding van trompettist André Heuvelman wordt hier het verhaal van Hilversum verteld.

Internationaal muzikaal dreamteam
Maar ook op andere locaties in Hilversum worden tijdens de openingsavond monumenten tot leven gewekt. Zo nemen de muzikanten van 3Viola’s en lichtkunstenaar Kris Kobes, samen met de Beeldjutters, bezoekers aan Pinetum Blijdenstein mee in de verborgen wereld van bomen. Terwijl even verderop gebouw De Vereeniging het bijzondere decor vormt voor een internationaal dreamteam: pianist Harmen Fraanje, cellist Ernst Reijseger en de Senegalese vocalist/percussionist Mola Sylla geven in dit monument een bijzonder concert met een mix van jazz, hedendaagse klassieke muziek en Afrikaanse tradities.

Muziek en dans
In de Morgenster Kerk kan men luisteren naar livemuziek van componist Astor Piazzolla, terwijl, door middel van videomapping, live visuals van beeldend kunstenaar Frouke ten Velden in de kerk worden geprojecteerd. Begraafplaats Zuiderhof vormt het decor voor een indrukwekkende dans- en lichtkunstvoorstelling. Twee dansers bewegen hier tussen lichtpilaren van kunstenares Tamar Frank op een cellocompositie van Peter Gregson.

Hoorspel
In Stadstuin De Hof, een van de oudste begraafplaatsen van Nederland, komen bomen tot leven door middel van prachtige lichtprojecties en kunnen bezoekers met een koptelefoon luisteren naar een bijzonder hoorspel over deze historische plek. Op de gevel van voormalig televisiestudio de Vioolkist is een spectaculaire doorlopende lichtshow te zien, terwijl in Museum Hilversum smelten dans, spoken word, muziek en beeldende kunst samen tot een groot belevingskunstwerk, uitgevoerd door jongeren. En vergeet je zaklamp niet mee te nemen, want tussen de performances door, kun je in het nachtelijke museum de speciale fototentoonstelling bewonderen. Ondertussen neemt verhalenverteller Eric Borrias bezoekers van de Zand- en Zoutbunker mee terug naar de tijd van de erfgooiers en de rijke Amsterdamse kooplieden.

Meerdere voorstellingen
Het avondprogramma van de landelijke opening vindt plaats tussen 20.15 en 23.00 uur. De optredens op alle negen monumentale locaties worden meerdere keren opgevoerd, zodat men in de gelegenheid is om zoveel mogelijk van deze bijzondere performances bij te wonen. Alle activiteiten zijn gratis toegankelijk.

Open Monumentendagen
Aansluitend zijn tijdens de Open Monumentendagen op 14 en 15 september meer dan 50 monumenten geopend voor het publiek en is er van alles te beleven en ontdekken. Veel plekken waar je normaal niet binnen kunt, openen nu hun deuren en organiseren bijzondere activiteiten.

Kijk hier voor het volledige programma

Laat van je horen

*