Festival de Beleving neemt bezoekers mee in belevingswereld van mensen met een beperking

Tijdens Festival de Beleving op zondag 1 september worden alle zintuigen van de bezoekers plezierig geprikkeld met vele optredens en muzikale, culinaire en creatieve workshops. Daarnaast kunnen bezoekers ook ervaren hoe het is als zintuigen juist anders werken dan je gewend bent. Niet voor niets is Festival de Beleving een feest bedoeld voor écht iedereen.

Zo word je tijdens Festival de Beleving meegenomen in de belevingswereld van iemand met autisme, niet-aangeboren hersenletsel of iemand die doof is. En ook voor mensen die eenzaam zijn, zijn er meerdere mogelijkheden voor een luisterend oor of om met anderen in contact te komen.

Speciaal voor Festival de Beleving wordt bedrijventerrein Werf35 aan de Mussenstraat voor één dag omgetoverd tot een heus festivalterrein. Hier vinden op zondag 1 september van 12:00 tot 18:00 uur zeer uiteenlopende optredens en activiteiten voor jong en oud plaats, waarin de vijf zintuigen centraal staan.

Pimp je rolstoel
Zo kun je tijdens de Autisme Experience ervaren hoe het is als je gevoeliger bent voor prikkels als gevolg van autisme, niet-aangeboren hersenletsel of andere beperking. Je kunt meedoen aan de Hersenuitdaging en ervaren hoe het voelt als je hersenen niet doen wat ze moeten doen, bijvoorbeeld na een beroerte, ongeluk of hersenoperatie. Kom je met een rollator of rolstoel? Dan kun je deze tijdens het festival lekker laten opfrissen en persoonlijk laten pimpen!

Praatplein
Maar het gratis theaterfestival is er ook voor mensen die kwetsbaar zijn als gevolg van eenzaamheid. Voor hen zijn er op het Praatplein diverse mogelijkheden om nieuwe mensen te leren kennen of om met iemand een praatje te maken. Zo kun je een Speed Meet doen, korte kennismakingsgesprekjes om op een laagdrempelige manier in contact met andere Hilversummers te komen. Of een Paatje over de Heg maken, waar aan de andere kant van de heg iemand graag een luisterend oor biedt. En als je écht contact te spannend vindt en liever alleen luistert, dan helpt het Luisterhart om het gevoel van eenzaamheid te verminderen.

Pim Pam Pop Pubquiz
Maar er is natuurlijk ook een ruim aanbod aan ‘gewoon’ vermaak vol prikkels. Zo geeft cabaretier Robbert Jan Proos een optreden vol humor en interactie, waarin hij een absurde visie op de werkelijkheid weet te schetsen. Jeroen en Monica (de barvrouw van Top 2000 a gogo) presenteren de Pim Pam Pop Pubquiz en de Meisjes van de Radio zorgen voor een feest der herkenning met luisterliedjes, meezingers en bekende radiospelletjes van toen. Mantelzorgkoor De Lichtpuntjes brengt hun voornamelijk Nederlands repertoire ten gehore, waarbij uiteraard mag worden meegezongen. En ook muziekband Egwel, bestaande uit mensen met een beperking, zorgt voor een heerlijk optreden waarbij iedereen welkom is om mee te doen.

Ontprikkelen
Er zijn diverse workshops te volgen, zowel op muzikaal als creatief gebied. En ook de smaakzintuigen worden natuurlijk niet vergeten. Als je eenmaal voldoende prikkels hebt opgedaan en toe bent aan een beetje rust en stilte, zijn er diverse mogelijkheden om te ontprikkelen. Zo kun je bijvoorbeeld je eigen muziekbubbel creëren tijdens de silent disco, bewust leren ontspannen tijdens een mini yogaworkshop of genieten van een rustgevende handmassage of klankschalensessie.

 

Over Festival de Beleving
Festival de Beleving is een gratis theaterfestival, bedoeld voor iedereen, maar met extra aandacht voor de meer kwetsbare inwoners, zoals mensen die eenzaam of geïsoleerd zijn of mensen met een bepaalde handicap of beperking. Het festival is een initiatief van het Gooisch Verband in het kader van het 600-jarig jubileum van Hilversum.

Toegang is gratis

Kijk voor het volledige programma: www.festivaldebeleving.nl

Laat van je horen

*